corona-1170x720
Коронавирус: какви мерки да предприемем, за да се предпазим от вируса и да останем здрави по време на грипния сезон


Освен да носим маска на обществени места, да мием ръцете си редовно и да използваме дезинфектанти за ръце, какво друго можем да направим, за да останем здрави – и спокойни – по време на грипния сезон, особено в разгара на коронавирус?

Здравни специалисти от Хонконг дават следните експертни съвети. Всички подчертават необходимостта от здравословно хранене, поддържане на добра лична хигиена и достатъчно почивка за засилване на имунитета.

Ето и някои конкретни насоки:

Следете вашето здравословно състояние и се консултирайте със специалист при необходимост

Не е късно да се ваксинирате, казва д-р Джойс Лай, общопрактикуващ лекар и това е особено важно за младите, възрастните хора и хората с нарушена имунна система. Най-важното условие е обаче да бъдете здрави по време на ваксинация.  Въпреки че няма да попречи на коронавируса, ваксината ще ви защитава от по-често срещаните сезонни грипове през този зимен пиков сезон.

 Ако имате заболяване като диабет или астма, тогава, когато се разболеете от грип, е по-вероятно да развиете пневмония или да възникнат усложнения, следователно и възстановяването ще бъде по-бавно.

Ако не се чувствате добре, посетете лекар възможно най-скоро, но първо се обадете на вашия личен лекар, за да споделите с него симптомите си и той да ви насочи към лечебно заведение.

Бързият тест за грип може да ви даде резултат за 15 минути и бързо да определи какво ви има,

казва д-р Лай.

Противовирусните лекарства за грип трябва да се приемат в рамките на 48 часа, така че е важно незабавно да се свържете със специалист.

Ако имате треска, след като се свържете със специалист, изчакайте поне 24 часа, след като треската отшуми (без да използвате лекарство за намаляване на температурата), за да излезете от дома си. Ако член на семейството е болен, карантинните условия са задължителни.

Предпазете се с помощта на хранителни добавки

Трите най-важни хранителни вещества за осигуряване на силна имунна система са витамин С, цинк и желязо. Ползите от витамин С за повишаване на имунитета са доказани и специалистите напомнят, че приемът им е препоръчителен  преди появата на симптоми на настинка или грип.

Опитайте се да си набавите витамин С в естествения му вид,

казва д-р Пун и добавя, че цитрусовите плодове като портокали, грейпфрут и киви, както и гуава, чушки и броколи са чудесни източници на витамин С.

Д-р Пун казва, че дефицитът на цинк е свързан с повишена чувствителност към пневмония и други инфекции при деца и възрастни хора.

За набавяне на достатъчно количество цинк, тя препоръчва ядене на стриди, зърнени закуски, боб и ядки (кашу и бадеми).

Допълнителна информация (бележка на редактора):

От скоро на българския пазар се предлага хранителна добавка, комбинация от витамин С и цинк с вкус на портокал за директен прием. Продуктът представлява комбинация от витамин C (L-аскорбинова киселина), натурални екстракти, също доставящи витамин С и цинк. Приема се директно без вода и има по-бързо действие. 

Повече за продукта можете да научите тук.

Продължавайте да се движите

Вирусите по-често засягат хора, които са по-слаби физически. Ако тренирате редовно, тялото ви ще бъде по-силно и ще може по-лесно да се пребори с вируса.

Треньори споделят, че насърчават клиентите си да продължават със своите тренировки. Важно условие е да се убедите, че в конкретните помещения се поддържа много добра хигиена.

Ако не посещавате фитнес или групови занимания, включете в ежедневието си чести разходки на открито, активности като каране на колело или други.

Не изпадайте в паника

Новини около разпространението на коронавируса ни заобикалят навсякъде. Все повече хора носят маски, страха от зараза е видим и често води до стрес и тревожност.

Специалисти споделят, че реално 81% от случаите на зараза протичат в лека форма, 14% от случаите са умерени и само 5% от случаите са критични. Това означава, че дори и да се заразите с вируса, най-вероятно ще се възстановите от него.

Материалът е подготвен на база на статия в печатното издание на South China Morning Post.


СВЪРЖEТЕ СЕ С НАС

Използвайте имейл: office@kps.bg
или телефон +359 888 643 099