Running2
Приемът на цинк може да съкрати настинката ви. Благодарете на 91-годишен учен за откритието

Обикновена настинка Обикновената настинка е основна причина за отсъствие от работа или училище. Повечето хора страдат от две или три настинки годишно, всяка от които продължава поне седмица.

Няма истинско лечение, но проучвания от последните няколко години показват, че някои добавки, съдържащи цинк, могат да помогнат за съкращаване на продължителността на симптомите на настинка с до 40% – в зависимост от количеството на минерала във всяка доза и с какво е комбиниран.

Историята на цинка

Цинкът има интересна история. През 70-те години на миналия век дори не е бил признат за основен минерал за човешкото здраве. Но това се променя, благодарение на работата на д-р Ананда Прасад – 91-годишен лекар, който преди десетилетия, e направил предположение, довело до по-добро разбиране на ролята на цинка за имунитета.

Още през 60-те години Прасад изследва група млади мъже в Египет, които не са достигнали нормален ръст и са останали недоразвити. Прасад се питал дали проблемът може да е липсата на цинк в ежедневното им хранене най-вече, защото почвата, където се е отглеждала храната им, била бедна на цинк. След като Прасад започнал да им дава добавки, съдържащи цинк, мъжете станали значително по-високи. “Не можех да повярвам”, казва той. Прасад никога не е очаквал толкова значителен растеж.

По това време някои учени оспорват неговите открития, поставяйки под въпрос идеята, че недостигът на цинк може да се появи дори при хора. “Беше противоречиво”, казва Прасад. Но той продължил с изследванията си и започнал да документира начините, по които цинкът влияе на имунитета.

В крайна сметка през 70-те години Националната академия на науките (НАН) обявява цинка за основен минерал, ключов за много аспекти на клетъчния метаболизъм. НАН определи препоръчителна дневна доза, достатъчна за пълноценно хранене. (Повечето от нас днес си набавят цинк от храни като боб, ядки, пълнозърнести храни и обогатени зърнени култури.)

Цинкът и имунитетът

Следващата стъпка в кариерата му може да бъде определена като също толкова изненадваща. Прасад смята, че цинкът оказва влияние върху имунитета и затова  може да помогне срещу повсеместната напаст – настинката.

За да провери тази теория, той си сътрудничи с д-р Фицджералд, учен от Мичиганския университет, който е доста скептичен, но все пак се съгласява да помогне при двойно сляпо, плацебо контролирано проучване. Те идентифицирали участници в района на Детройт, които били с настинка и им давали цинк, съдържащи таблетки. Нито участниците, нито изследователите знаели кой е получил таблетка и кой плацебо.

„Когато направих анализа, той показа, че таблетките наистина бяха съкратили симптомите на обикновената настинка с около два или три дни“, казва Фицджералд. “Бях смаян от този резултат.”

 Съвременна хранителна добавка със съдържание на цинк.

 Статията е подготвена по материала на Allison Aubrey, публикуван в сайта https://www.npr.org.


СВЪРЖEТЕ СЕ С НАС

Използвайте имейл: office@kps.bg
или телефон +359 888 643 099