Runnig-1170x720
Ролята на Витамин С в битката с COVID-19


От д-р К. Арул

COVID-19 е инфекциозно заболяване, причинено от тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2). Заболяването е идентифицирано за първи път през 2019 г. в Ухан, Китай и оттогава се разпространява в световен мащаб, което води до пандемия на коронавирус 2019-2020 г.

Установено е, че вирусът може да оцелее в аерозолите, генерирани от хората по време на дишане или кашляне, в продължение на 3 часа. Вирусът може да остане стабилен и на твърди повърхности. Върху пластмаса и неръждаема стомана SARS-CoV-2 може да издържи до 3 дни.

В крайна сметка, както при всяка вирусна инфекция, задачата на имунната ни система е да се справи с нея. В този случай обаче вирусът може да се утвърди в долната ни дихателна система и да започне да се размножава твърде бързо, без да бъде регистриран от имунната ни система. Когато имунната система най-накрая регистрира присъствието му, тя започва да атакува заболяването по всички възможни начини, тъй като няма специфични антитела за борба с тези странни нови „нашественици“. Тази прекомерна имунна активност, след като вирусът се установи в белите дробове, е това, което води до натрупване на течност в алвеоларните пространства, следователно до лишаване от кислород и нуждата от вентилация.

Ролята на витамин С в COVID-19

Факт е, че животните увеличават своето ендогенно производство на витамин С (около 10 g), когато преминат през някакво заболяване. Ние хората обаче сме загубили способността да синтезираме витамин С и сме се лишили от това основно хранително вещество и антиоксидант. Витамин С не може да се съхранява в тялото и изисква ежедневен прием, за да поддържа адекватни нива. В комбинация с тютюнопушенето и нездравословния начин на живот, това води до дефицит на витамин С при по-голямата част от населението.

Много проучвания през 50-те и 60-те години оценяват дефицита на витамин С и пневмонията и установяват, че пациентите с нисък прием на витамин С се нуждаят от хоспитализация много по-дълго от тези, които имат нужните количества.

За профилактика и лечение на вирусни инфекции на дихателните пътища се препоръчва прием на 4-6 грама витамин С на ден. В клинично проучване, проведено с 500 субекта, 4-6 g витамин С на ден показват 85% намаляване на симптомите на настинка и грип. За тези, които смятат, че могат да получат достатъчно витамин С от цитрусовите плодове, трябва да разберат, че трябва да консумирате до 20 портокала, за да получат 1 g витамин C, което на практика е невъзможно.

Как действа витамин С?

Относно COVID-19 знаем, че основната причина за обширното увреждане на белите дробове са прекомерните свободни радикали и оксидативен стрес, изпратени от дисфункционалната имунна система в опит да убие вируса, но това в крайна сметка уврежда пациента. Витамин С може да неутрализира тези свободни радикали и да намали окислителното увреждане на белите дробове.

Нивата на витамин С в белите кръвни клетки (имунни клетки) са десет пъти по-високи от тези в плазмата, което показва функционалната роля на витамина в тези имунни клетки. Доказано е, че витамин С влияе върху функциите на фагоцитите, производството на интерферон, репликацията на вируси и съзряването на Т-лимфоцитите. Витамин С също предпазва тези имунни клетки от окислително увреждане, когато се опитват да изчистят бактериите, вирусите и др. Стотици клинични проучвания показват, че витамин С има положително въздействие върху много инфекции, причинени от бактерии, вируси, гъбички и т.н.

Витамин С в дози 4-6 g е абсолютно безопасен и не причинява никакви странични ефекти. Особено полезно е за възрастните хора и за тези с вече съществуващи състояния за укрепване на имунитета.

Представяме ви най-новия продукт на българския пазар – Behealthy Витамин с + цинк директ – съвременна хранителна добавка, която подпомага функцията на имунната система и прави организма по-устойчив както в периодите на повишен риск от грип и простуда, така и през цялата година. Продуктът е комбинацията от съставки, които осигуряват двойна формула за силен имунитет:

  • висока концентрация на витамин С –  300% от препоръчителния дневен прием под формата на L-аскорбинова киселина и натурални екстракти от естествени източници на витамин С – ацерола (Malpighia punicifolia) – най-концентрираният натурален източник на витамин C, сто пъти по-голям от съдържанието в портокалите и шипка (Rosa canina), която е с високо съдържание на витамин С. Обичайно пресните зрели плодове на шипката съдържат до 600 mg (на 100 g плод) витамин C, а според някои източници – до 2 g (при определени сортове);
  • цинк под формата на цинков цитрат, който се усвоява много добре от организма.

Чрез модерна технология съставките са включени в гранули в саше, което осигурява изключително удобство при употреба – приема се по 1 саше дневно директно БЕЗ вода. Продуктът не съдържа захар и е подходящ за диабетици.

Можете да научите повече за него тук.

Източник: https://www.financialexpress.com


СВЪРЖEТЕ СЕ С НАС

Използвайте имейл: office@kps.bg
или телефон +359 888 643 099