Bikes-1170x720
Витамин С – 6 впечатляващи ползи


Витамин С е основен витамин, което означава, че не може да се произвежда от тялото. Въпреки това, той има много роли в човешкото тялото и е свързан с впечатляващи ползи за здравето. Той е водоразтворим и се съдържа в много плодове и зеленчуци, включително портокали, ягоди, киви, чушки, броколи, къдраво зеле и спанак.

Препоръчителният дневен прием на витамин С е 75 mg за жени и 90 mg за мъже.

Въпреки че обикновено се препоръчва витамин С да се набавя от храни, много хора се обръщат към добавки, за да задоволят нуждите си.

Ето 6 научно доказани ползи от приема на добавка с витамин С.

 

1. Силен антиоксидант, който може да намали риска от хронични заболявания

Витамин С е силен антиоксидант, който може да засили естествените защитни сили на тялото ви.

Антиоксидантите са молекули, които засилват имунната система. Те правят това, като защитават клетките от вредните молекули, наречени свободни радикали. Когато свободните радикали се натрупват, те могат да предизвикат състояние, известно като оксидативен стрес, който е свързан с много хронични заболявания. Проучванията показват, че приемът на повече витамин С може да увеличи нивата на антиоксиданти в кръвта ви с до 30%. Това помага на естествените защитни сили на организма да се борят с възпалението.

2. Може да помогне в битката с високото кръвно налягане

Витамин С е силен антиоксидант, който може да засили естествените защитни сили на тялото ви.

Антиоксидантите са молекули, които засилват имунната система. Те правят това, като защитават клетките от вредните молекули, наречени свободни радикали. Когато свободните радикали се натрупват, те могат да предизвикат състояние, известно като оксидативен стрес, който е свързан с много хронични заболявания. Проучванията показват, че приемът на повече витамин С може да увеличи нивата на антиоксиданти в кръвта ви с до 30%. Това помага на естествените защитни сили на организма да се борят с възпалението.

3. Може да намали нивата на пикочната киселина в кръвта и да помогне за предотвратяване на атаки на подагра

Подаграта е вид артрит, който включва възпаление на ставите, особено тези на големите пръсти. Хората с подагра изпитват подуване и внезапни, тежки пристъпи на болка. Симптомите на подагра се появяват, когато в кръвта има твърде много пикочна киселина. Пикочната киселина е отпадъчен продукт, произвеждан от организма. При високи нива може да кристализира и да се отлага в ставите.

Интересното е, че няколко проучвания показват, че витамин С може да помогне за намаляване на пикочната киселина в кръвта и в резултат на това предпазва от атаки на подагра.

Например, проучване на 1387 мъже установява, че хората, които консумират най-много витамин С, имат значително по-ниски нива на пикочна киселина в кръвта от тези, които консумират най-малко.

Друго проучване последява 46 994 здрави мъже на възраст над 20 години, за да се установи дали приемът на витамин С е свързан с развитието на подагра. Интересното е, че хората, приемали добавка с витамин С, имат 44% по-нисък риск от подагра.

Богатите на витамин С храни и добавки са свързани с понижените нива на пикочната киселина в кръвта и по-ниския риск от подагра.

4. Помага за предотвратяване на дефицитите на желязо чрез подобряване на усвояването на желязо

Желязото е важно хранително вещество, което има различни функции в организма. Той е от съществено значение за изработването на червените кръвни клетки и транспортирането на кислород в цялото тяло.

Интересното е, че добавките с витамин С могат да помогнат за подобряване на усвояването на желязо от диетата. Витамин С подпомага превръщането на желязо, което се абсорбира слабо, като източници на желязо на растителна основа, във форма, която се абсорбира по-лесно.

Това е особено полезно за хора на диета без месо, тъй като месото е основен източник на желязо.

Всъщност просто консумирането на 100 mg витамин С може да подобри усвояването на желязо с 67%.

В резултат на това витамин С може да помогне за намаляване на риска от анемия сред хора, предразположени към недостиг на желязо.

Ако страдате от ниски нива на желязо, консумацията на повече храни, богати на витамин С или приемането на добавка с витамин С може да помогне за подобряване на нивото на желязото ви в кръвта.

5. Подсилва имунитета като подпомага по-добрата функция на белите кръвни клетки

Една от основните причини хората да приемат добавки с витамин С е да повишат имунитета си.

Витамин С участва в много части на имунната система.

Първо, витамин С помага за насърчаване на производството на бели кръвни клетки, известни като лимфоцити и фагоцити, които помагат да се защити тялото от инфекции.

Второ, витамин С помага на тези бели кръвни клетки да функционират по-ефективно, като ги предпазва от увреждане от потенциално вредни молекули, като свободните радикали.

Трето, витамин С е съществена част от защитната система на кожата. Активно се транспортира до кожата, където може да действа като антиоксидант и да помогне за укрепване на кожните бариери.

Проучванията показват също, че приемът на витамин С може да съкрати времето за заздравяване на рани.

Нещо повече, ниските нива на витамин С са свързани с лошите здравословни резултати.

Например, хората, които страдат от пневмония са склонни да имат по-ниски нива на витамин С, а добавките с витамин С са показали, че съкращават времето за възстановяване.

6. Защитава паметта и мисленето ви с възрастта

Деменцията е широко понятие, използвано за описание на симптоми на лошо мислене и памет.

Той засяга над 35 милиона души по целия свят и обикновено се среща сред по-възрастните.

Проучванията сочат, че оксидативният стрес и възпалението в близост до мозъка, гръбначния стълб и нервите (общо известни като централната нервна система) могат да увеличат риска от деменция.

Витамин С е силен антиоксидант. Ниските нива на този витамин са свързани с нарушена способност за мислене и запомняне.

Освен това няколко проучвания показват, че хората с деменция могат да имат по-ниски нива на витамин С в кръвта. Доказано е също, че приемът на високо съдържание на витамин С от храна или добавки има защитен ефект върху мисленето и паметта с напредването на възрастта.

 Съвременна хранителна добавка със съдържание на витамин С и цинк.

Източник: https://www.healthline.com

Статията е базирана на медицински проучвания и статии:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492364

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/7/1/article-p1.xml


СВЪРЖEТЕ СЕ С НАС

Използвайте имейл: office@kps.bg
или телефон +359 888 643 099