Runnig-1170x720
5 причини да си набавяте достатъчно цинк


Проучванията сочат, че приемът на цинк има многобройни ползи. Ето 5 от тях:

1. Подобрява функциите на имунната система

Приемът на цинк прави имунната система по-устойчива. Тъй като е необходим за функциите на клетките й, недостигът може да доведе до отслабен имунен отговор.

Преглед на резултатите от 7 проучвания сочат, че допълнителният прием на цинк може да редуцира продължителността на простудните заболявания.

В допълнение, приемът на хранителни добавки с цинк може значително да намали риска от инфекции и да подпомогне имунния отговор при по-възрастното население.

2. Ускорява заздравяването на рани

Цинк се използва често в болничните заведения за лечение на изгаряния, някои язвени и други кожни наранявания.

Тъй като този минерал играе важна роля в синтеза на колаген, функциите на имунната система и противовъзпалителния отговор, той е необходим за доброто заздравяване на кожата.  Всъщност кожата на тялото съдържа относително високо количество от него (около 5% от цялото количество цинк в тялото).

Докато недостигът на цинк може да забави процеса на заздравяване на раните, то допълнителният прием на цинк може да го ускори.

3. Може да намали риска от заболявания, свързани с напредването на възрастта

Приемът на цинк може значително да намали риска от заболявания при хората в напреднала възраст като пневмония, инфекции и макулна дегенерация.

Минералът цинк може да намали оксидативния стрес и да подобри имунния отговор чрез стимулиране дейността на T-клетките и клетките-естествени убийци, което увеличава защитата на тялото от инфекции.

Възрастни хора, приемащи допълнително цинк, имат по-добра реакция на ваксини срещу грип, по-малък риск от пневмония  и подобрени умствени функции.

4. Могат да подпомогнат лечението на акне

Акнето представлява широко разпространено кожно заболяване, което засаяга до 9,4% от населението в света.

Появата на акне се обуславя от наличието на фактори като запушване на мастните жлези, бактерии и възпаление.

Проучвания сочат, че прилагани чрез мазане или приети през устата, добавките с цинк могат ефективно да подпомогнат лечението на акне и да намалят степента на възпаление чрез потискане растежа на P.acnes бактериите и функцията на мастните жлези.

Хората с акне често сa с по-ниски нива на цинк в организма. Ето защо допълнителен прием на цинк може да редуцира тези симптоми.

5. Намалява възпалителните процеси

Минералът цинк намалява оксидативния стрес и редуцира нивата на някои протеини, отговорни за появата на възпалителни процеси.

Оксидативният стрес води до хронични възпаления – фактор, допринасящ за множество хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, рак и влошаване на менталното здраве.

По материали на Healthline

(https://www.healthline.com/nutrition/zinc#benefits)


СВЪРЖEТЕ СЕ С НАС

Използвайте имейл: office@kps.bg
или телефон +359 888 643 099